Begreppet intelligens har genom tiderna definierats på många olika sätt och teorier om människans intelligens har haft olika utgångspunkt, till exempel i utvecklingspsykologi, neuropsykologi och kognitionspsykologi. Forskare betonar ofta förmågan till logiskt och abstrakt tänkande, förmågan att förvärva kunskap och använda den på ett målinriktat sätt, samt förmågan att anpassa sig till nya situationer. 


För att ge ett mått på intelligensnivå, eller kognitiv förmåga, används ofta begåvningstest. Testen består av en uppsättning items (frågor) som kräver abstrakt tänkande och logisk förmåga och är ofta ordnade i flera delar; numeriska, verbala och spatiala. Den underliggande faktorn som påverkar en persons generella kognitiva förmåga och prestation på olika typer av intelligenstester och kognitiva uppgifter kallas “G-faktorn” eller g. Inom forskningen om intelligens och kognitiv psykologi utgör g en central komponent.  

VAD ÄR INTELLIGENS?

Förmågan till logiskt och abstrakt tänkande

Förmågan att förvärva kunskap och använda den målinriktat

Förmågan att anpassa sig till nya situationer

G-faktorn

INTELLIGENS: EN DEFINITION

Intelligens är en generell mental förmåga som, bland annat, involverar förmågan att:

VAD ÄR VAD?

Mentala förmågor = alla våra mentala förmågor och kunskap


Intelligens = de mentala förmågor som är kopplade till vår förmåga att hantera vardagliga problem och navigera i vår omvärld


IQ = testresultat baserat på en delmängd av de mentala förmågor som är kopplade till vardaglig intelligens. IQ predicerar intelligens bra.


g = Det som är gemensamt för alla mentala förmågor. g utgör en ganska stor del av IQ.

MEDFÖTT ELLER UTVECKLAT?

Både intelligens och IQ påverkas av sociala och kulturella faktorer. Små barn som växer upp i familjer där en pratar, läser mycket etc. tenderar att vara bra på IQ-test då de får med mycket gratis av sin miljö. En bra skolgång påverkar också test som har kunskapsbaserade delar. g däremot tänker en sig är mer biologiskt och genetiskt grundat.


Ett frö med stor grokraft som hamnar i rik jord kommer bli en kraftfull växt med sol och vatten. Vi har alla något sorts frö i vår botten.

Det finns många andra förmågor som är viktiga för hur vi klarar oss i livet som inte mäts med intelligenstest och man ska därför inte fästa för stor vikt vid en persons teoretiska begåvning eller IQ-poäng. Exempel på förmågor som inte mäts med kognitiva begåvningstest är musikalitet, kreativitet, idrottslig förmåga och förmåga till social och emotionell intelligens.

En människa är ju så mycket mer än sin begåvning!

KOM IHÅG!

VI ERBJUDER EN KOMPLETT BEGÅVNINGSTESTNING

WAIS-IV är det mest beprövade testet för bedömning av kognition hos vuxna, och är mer komplett än andra vanliga IQ-test. Det som skiljer WAIS-IV från dessa är att det består utav totalt 10 deltest som mäter tio olika aspekter utav fyra olika förmågor, istället för endast en aspekt utav en förmåga.

VAD MÄTER VÅRA BEGÅVNINGSTEST?

VAD MÄTER VÅRA BEGÅVNINGSTEST INTE?

Wechsler Adult Intelligence Scale (WAIS-IV)

ANVÄNDNING

WAIS används i kliniska, utbildnings- och forskningssammanhang för att bedöma kognitiva förmågor hos vuxna. Den används för att identifiera olika kognitiva styrkor och svagheter samt för att diagnostisera intellektuell funktionsnedsättning, neuropsykiatriska tillstånd och andra kognitiva störningar.

REVIDERINGAR

WAIS har genomgått flera revideringar sedan dess första publicering för att säkerställa att den förblir relevant och tillförlitlig. Den senaste versionen, WAIS-IV (Fourth Edition), publicerades 2008 och är den mest använda versionen av skalan för närvarande. Strukturen i WAIS-IV har förnyats för att bättre avspegla aktuell forskning och praktik inom begåvnings-området. Nya deltest har lagts till för att bättre fånga ”fluid reasoning”. WAIS-IV omfattar tio ordinarie deltest och fem kompletterande. Strukturen i skalan bygger på en indelning av de femton deltesten i fyra index: Verbal funktion, Perceptuell funktion, Arbetsminne och Snabbhet.

PUBLIKATION

Wechsler Adult Intelligence Scale (WAIS) är en av de mest använda intelligens-skalorna för att mäta vuxnas kognitiva förmågor, och är normerad för personer i åldern 16 - 90. Den utvecklades av den amerikanska psykologen David Wechsler och publicerades 1955. Sedan dess har skalan genomgått flera revideringar för att säkerställa att den förblir relevant och tillförlitlig.

UTFORMNING

WAIS är uppdelad i flera olika undertester som mäter olika aspekter av intelligens, inklusive verbal förståelse, icke-verbal resonemang, arbetsminne, förmåga att lösa problem och bearbetningshastighet. Dessa undertester används för att generera flera olika indexpoäng, inklusive en total intelligenskvot (IQ) samt index som mäter specifika kognitiva domäner.

"Intelligence is the ability to adapt to change."

- Stephen Hawking

unsplash